De laatste tijd hoor je er veel over, dat vele mensen hun plastic verbruik willen verminderen. Maar waarom en hoe doe je dat? Er wordt wereldwijd enorm veel plastic geproduceerd en daardoor helaas ook weggegooid. Maar 10% van al het plastic wordt gerecycled, want vele soort plastic kúnnen niet worden gerecycled of maar een paar keer. En 50% van al het plastic word direct na gebruik weggegooid. Dit is toch eigenlijk te gek voor woorden!

Ook gooien geregeld vele mensen hun afval, en dus ook plastic, op straat, terwijl er een meter verder op een afvalbak staat. Of ze willen het niet even bewaren in hun tas of auto tot ze het op de juiste plek kunnen weggooien. Hier door belast je niet alleen het milieu, maar ook heel veel dieren. Dieren raken hier in verstrikt en kunnen er niet meer zelf uit komen. Ze kunnen hier door vervormd raken en uiteindelijk dood gaan. En dat terwijl we zo goed op onze aarde en de daar bij horende zaken moeten letten als wij nog langer van de aarde willen kunnen genieten. Wil jij ook graag verminderen in plastic, maar weet je niet hoe? Hier onder zet ik mijn tips hoe jij dit heel gemakkelijk kunt doen.

10 manieren om plastic verbruik te minderen

1. Gebruik katoenen tassen

Het scheelt al heel veel dat je tegenwoordig bij de meeste winkels geen gratis tassen meer krijgt bij je aankoop. Maar toch kopen nog veel mensen een plastic- of boodschappentas bij bijvoorbeeld de supermarkt. Deze kun je vaak natuurlijk hergebruiken, maar uiteindelijk zullen ze toch stuk gaan en gooi je ze weg. Investeer liever in een goede katoenen kleine of boodschappen tas. Deze kunnen je hele leven mee gaan. En als ze al stuk gaan, kun je ze makkelijk repareren onder de naaimachine. Ook ik verkoop tassen in mijn webshop!

10 manieren om plastic verbruik te minderen

2. Gebruik een hervulbare waterfles

Koop een goede hervulbare waterfles, van bijvoorbeeld 100% gerecycled plastic, wat ook weer 100% recyclebaar is, zoals de Dopper. Maar ook roestvrijstalen flessen werken goed. Als je zo’n fles koopt, kun je daar je hele leven mee doen. Elke dag goed schoonmaken en je kunt hem weer vullen met water. Dit is uiteindelijk zo veel beter dan telkens weer een flesje drinken te kopen bij het station of in de supermarkt. En wil je graag extra koud water thuis drinken? Koop dan geen plastic flessen maar vul een glazen fles telkens opnieuw om makkelijk in de koelkast te bewaren.

3. Neem je eigen koffiemok mee

Ga jij geregeld met het openbaar vervoer en koop jij daar altijd een kop thee of koffie? Dan krijg je daar altijd een beker, waar plastic in zit, een plastic deksel op zit en vaak een plastic roerstaafje voor kunt pakken. Ga eens na hoe veel afval dit is als je dit het hele dag door, 5 dagen in de week koopt. Neem liever je eigen travel koffiebeker of mok mee. De meeste to-go koffietentjes hebben er helemaal geen moeite mee om jouw eigen beker te vullen. En soms bespaar je hier zelfs wat geld mee, omdat je niet betaald voor het omhulsel! Natuurlijk kun je ook heel makkelijk je eigen koffie of thee dan meenemen, dat scheelt uiteindelijk nóg meer geld.

4. Maak gebruik van glazen of RVS rietjes

Rietjes worden eigenlijk overal bij gegeven als je ergens wat eet en drinkt. In je beker met frisdrank of shakes bij een fastfood keten en elk ander drankje dat je kan kopen. Deze rietjes worden direct daarna weer weggegooid in de prullenbak of zelfs op straat helaas. Koop liever een herbruikbaar rietje dat je zelf meeneemt. Vraag bij jouw bestelling of ze je drankje zonder rietje kunnen geven en gebruik jouw eigen rietje! Deze rietjes kun je oneindig lang gebruiken en met een speciale rager makkelijk weer schoonmaken. Doe dit ook met bestek dat je bij je zak patat krijgt. Kies ook zeker niet voor een plastic bakje patat. Kies liever voor een normaal bord als dat beschikbaar is of een papieren zak. Bestek heb je vaak in speciale bestek kokers zitten zodat je die makkelijk mee kunt nemen. Thuis weer even schoonmaken en je neemt hem weer gemakkelijk mee!

5. Neem eten mee in een lunchbox

Gebruik vooral niet meer de plastic boterhamzakjes uit de winkel. Deze zijn natuurlijk heel gemakkelijk, maar uiteindelijk zijn broodtrommels nóg makkelijker! Je kunt er van alles in kwijt, makkelijk schoon te maken en je kunt ze zo klein of groot kopen als je wilt. Zo zijn er speciale japanse bento-boxen. Deze zien er niet alleen mooi uit, maar hebben ook aparte vakjes. Hier door kun je makkelijk snacks, brood, warme maaltijden etc. er makkelijk apart in kwijt. Ook heb je speciale thermoboxen zodat je zelf warm of koud eten mee kunt nemen! Deze lunchboxen gaan ook nog eens super lang mee, wat uiteindelijk ook nog goedkoper is dan de boterhamzakjes. Vind je een lunchbox onhandig door het formaat? Je hebt tegenwoordig ook herbruikbare en wasbare boterhamzakjes. Deze kun je heel gemakkelijk in de wasmachine stoppen en telkens opnieuw gebruiken.

6. Gebruik herbruikbare groente- en fruitzakjes

Deze zijn vaak gemaakt van biologisch katoen en kun je telkens weer opnieuw gebruiken. Bij de fruit- en groenteafdeling hangen vaak rollen met plastic zakjes. Maar als je je eigen katoenen zakjes meeneemt en half open laat, dan kan de cassiëre gewoon zien wat jij koopt en het afwegen. Geen onnodige plastic zakjes meer nodig. Deze zakken heb je ook voor brood en je kunt ze allemaal gemakkelijk in de was doen en de volgende shop sessie weer opnieuw gebruiken!

10 manieren om plastic verbruik te minderen zeep

7. Koop stukken zeep in plaats van flessen zeep

Heel fijn natuurlijk die vloeibare handzeep en soms ook wel wat hygiënischer. Maar blokken zeep kun je vaak zonder verpakking kopen, wat uiteindelijk een stuk fijner voor het milieu is. Ook doe je vaak langer met een blok zeep in plaats van vloeibare zeep. Deze blokken zeep kun je bijvoorbeeld kopen bij Lush en Dille en Kamille. Maar je ziet ze steeds vaker voorbij komen. Koop ze ook bijvoorbeeld eens bij een locale ondernemer die deze zeep zelf maakt, extra fijn! En denk ook eens aan shampoobars, scheelt ook weer een plastic verpakking!

8. Koop minder producten in plastic verpakkingen

Deze vind ik zelf het lastigste. Heel veel producten in de supermarkt zijn verpakt in plastic. Vaak word er aangeraden om bepaalde producten dan maar bij natuur winkels te halen en dit in een eigen bakje te doen. Zelf vind ik dit onmogelijk op een klein budget. Heb je een groter budget, dan kan dit best te doen zijn. Maar heb je maar 50 euro of minder per week te spenderen aan boodschappen, dan is dit eigenlijk niet te doen. Daarom is mijn tip, koop zo veel mogelijk producten zonder plastic verpakking. Voor tomatensaus, koop je alle ingrediënten vers en maak je dit helemaal zelf. Brood kun je makkelijk zelf bakken en eet gewoon wat meer groenten, gedroogde peulvruchten en fruit. Stop deze producten in jouw zelf meegenomen herbruikbare groentezakjes en je bent al een stuk beter bezig! Als je dit als richtlijn aanhoud, dan is het echt niet zo erg als je zo af en toe iets in een plastic verpakking koopt. Elk beetje helpt! Oh, en koop alle groenten en fruit zo veel mogelijk op de markt. Dit is een stuk fijner voor je wekelijkse budget!

10 manieren om plastic verbruik te minderen potten

9. Bewaar alle glazen potten

Heb je iets gekocht in een glazen pot? Bewaar deze dan! Heb je een restje eten over, dan kun je dat gemakkelijk in de glazen pot bewaren in plaats van telkens weer nieuwe plastic bakjes te kopen, die vaak ook snel stuk gaan of waar de geur van het eten in blijft hangen. Ook zijn ze handig om bijvoorbeeld gedroogde producten in te bewaren als rijst of peulvruchten. Niet meer overal losse zakjes die half vol zitten met eten, glazen potten zijn zo veel handiger en beter telkens opnieuw te gebruiken.

10 manieren om plastic verbruik te minderen thee

10. Drink alleen nog maar losse thee

Door het drinken van losse thee hoef je geen plastic verpakkingen meer te kopen en de zakjes waar de thee in zit niet meer weg te gooien. Vooral de nieuwe piramide zakjes zijn gemaakt van plastic en het is verstandig om deze niet meer te gebruiken. Koop een handig thee-ei of een thee-filter. Deze kun je heel gemakkelijk weer schoonmaken en hergebruiken. En stiekem is deze thee vaak ook veel lekkerder dan de kant-en-klare thee zakjes in de winkel. Natuurlijk zit er ook vaak een verpakking om heen, maar zoek dan een losse thee in een papieren verpakking of ga naar een speciale theewinkel, daar kunnen ze je vast verder helpen met het vullen van jouw eigen verpakking.

Bezuinig jij al op je plastic verbruik of ben je van plan om dit te doen? Laat het hier onder weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNederlands