De wereld redden. Dat klinkt wel heel ambitieus, niet? Eigenlijk begint het redden van de wereld bij 1 persoon die uiteindelijk anderen inspireert om mee te doen. Het is helemaal niet raar of te ambitieus om te denken dat jij de wereld kunt redden.

Het is juist raar als je denkt dat alleen jij de wereld nooit zou kunnen redden. Maar hoe kún je dan de wereld redden als 1 persoon. Ik doe dit bijvoorbeeld door alle tips die ik in het dagelijks leven probeer uit te voeren, nu met jullie te delen. Door al deze tips en ervaringen te delen met anderen kun jij hen inspireren om hetzelfde te doen. Hoe meer mensen jij inspireert, hoe meer mensen er mee kunnen doen en dus hoe meer mensen samen met jou de wereld zullen proberen te redden!

Want hoe gek het ook klinkt, de wereld is echt aan het sterven. Heel dramatisch, maar toch wel echt waar. De mens vervuild de aarde met de huidige levensstijl. Vele malen de aarde rondvliegen, elke dag voor elk klein ritje de auto pakken, (chemisch)afval op de verkeerde manier weggooien, onze huidige eet- en leefstijl. Dit zijn een paar dingen die er voor zorgen dat wij over een aantal jaar niet meer op aarde kunnen leven omdat het de gezonde aarde afbreekt. Hier onder geef ik je wat simpele tips die jij in je dagelijkse routine zou kunnen aanpassen om stukje bij beetje de wereld te kunnen redden van zijn ondergang. Het hoeft echt niet allemaal meteen perfect, elke handeling die jij aanpast zal al helpen!

Hoe jij de wereld kunt redden 1

1. Verbruik minder energie

En dit is eigenlijk een heel groot begrip. Want je kunt op heel veel manier energie besparen. Maar kijk eerst eens naar je thermostaat. In de lente en zomer kan hij sowieso helemaal uit. Vaak in de herfst ook nog wel. In de winter doen we hem wel vaak aan, en dan vaak veel te hoog. Voorheen zette ik de thermostaat op wel 25 graden omdat ik het altijd koud heb. Maar zet hem eens op maximaal 21 graden. Heb je het nog koud? Ga lekker onder een dekentje liggen met een dikke trui aan en een kop thee.
Iedereen houd ook wel van een lekker warme douche, maar hij hoeft echt niet kokend heet te zijn. Dit is ook nog eens helemaal niet goed voor je huid, dus douche eens wat kouder dan normaal, daar krijg je het uiteindelijk ook lekker warm van, hoe gek dat ook klinkt!

2. Neem vaker de fiets of wandel vaker

Pak dus niet voor elk klein stukje de auto of het ov, want allebei kost het veel energie. Is het mooi weer? Dan is het al een heel stuk makkelijker om te wandelen of te fietsen. Dit is ook nog eens goed voor je uithoudingsvermogen. Win-win situatie dus eigenlijk! Ook kost een auto uiteindelijk alleen maar geld. Je betaal voor de wegenbelasting, verzekering, reparaties, onderhoud en ook nog eens benzine. Natuurlijk is een auto super handig, maar gebruik hem dan alleen als het echt niet anders kan.

Hoe jij de wereld kunt redden 2

3. Eet geen dierlijke producten meer

Dit is een topic waar veel mensen het meest agressief over worden. Kom je aan iemand zijn eetstijl, dan kom je aan hen. Zelf at ik tot oktober 2017 ook nog veel vis, kaas en andere dierlijke producten. Vlees was ik zelf nooit zo gek op, maar de rest vond (en vind) ik zo lekker! Maar alleen maar omdat je het lekker vind, betekent niet dat je niet zonder kunt. Dit probleem gaat verder dan ieder zijn eigen normen en waarden. Dit probleem van de aarde gaat iedereen aan. En natuurlijk, mensen die vegan eten zijn echt niet heilig. Maar zij zetten al een enorme stap in de goede richting. Want wist jij dat je met een veganistische levenswijze binnen 1 jaar wel 1,519,823 liter water kan besparen en 1,022 vierkante meter aan bos kunt redden? En dat is nog maar het topje van de ijsberg! Ik snap dat het moeilijk is om dingen te laten staan die jij lekker vindt, maar probeer eens een paar dagen in de week met vlees te stoppen. Bouw dit eventueel langzaam af met alle andere dierlijke producten. Het is echt niet zo moeilijk als dat je denkt! En trust me, uiteindelijk ga je bepaalde producten niet eens meer missen als je het voor langere tijd niet eet.

4. Verbruik minder plastic

Hier heb ik een tijdje geleden een blogpost over geschreven. Het minder verbruiken van plastic heeft een enorm grote aanwinst op het redden van de wereld. Je kunt hier er alles over lezen.

Hoe jij de wereld kunt redden 3

5. Plant een boom

Dit klinkt heel gek, maar er zijn een aantal organisaties die met jouw donatie een boom planten. Ga jij bijvoorbeeld voor je werk of gewoon voor de fun veel met het vliegtuig? Dan kun je er voor kiezen om dit te compenseren met een donatie voor 1 of meerdere bomen. Uiteraard is het nog beter om helemaal niet met het vliegtuig te reizen. Maar je kunt je C02 uitstoot heel gemakkelijk compenseren. Het groeien en planten van de bomen worden verder allemaal voor jou gedaan. Maar zo geef je toch weer iets moois terug voor de aarde. Een hele makkelijke website is bijvoorbeeld TreesForAll. Op deze website kun je je C02 uitstoot berekenen en meteen betalen. En het is nog eens fiscaal aftrekbaar ook!


Als ik bijvoorbeeld naar mijn werk ga met mijn kleine auto (850 kilo), dan reis ik heen en terug ongeveer 40km. Dit kost mij maar 0.13 cent om dit te compenseren! Het lijkt alsof je heel weinig doet, maar alle kleine beetjes helpen!

Hoe jij de wereld kunt redden 4

6. Save the bees

Hoezo zouden bijen de wereld kunnen redden? Wist jij dat bijen ruim 80% van alle plantaardige voedingsmiddelen bestuiven? Als bijen er niet meer zouden zijn zouden wij dus bijna geen voedsel meer hebben. Waardoor er enorm veel mensen én dieren zullen sterven. Wil je graag helpen om de bijen te laten bestaan? Koop dan zo veel mogelijk biologische groenten en fruit bij jou in de buurt. Voor biologische groenten en fruit wordt bijna nooit chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Of nog beter, begin je eigen moestuin als je daar plek voor hebt! Ook kun je bij-vriendelijke bloemen en planten in de tuin zaaien, waar de bijen vrolijk hun ding kunnen doen.

7. Zorg voor minder herhalend afval

Onder andere dus plastic, wat ik eerder heb aangegeven. Maar denk als vrouw ook eens aan de spullen voor je menstruatie. Tampons en maandverband heb je elke maand weer nodig en hier gebruik je ook enorm veel van! Kies liever voor wasbaar maandverband of voor een menstruatiecup. Dit is ook nog eens veel vriendelijker voor je eigen lichaam omdat het geen chemische middelen bevat. Maar ook in het huishouden kun je flink besparen. In plaats van een papieren keukenrol kun je beter wasbare doekjes kopen. Deze gaan een stuk langer mee en zo hoef je dus ook minder weg te gooien. En gebruik geen papieren zakdoekjes meer, maar een katoenen zakdoek die je telkens opnieuw kunt wassen. Sommigen vinden dit misschien onhygiënisch, maar als je hem regelmatig wast is het helemaal niet zo erg als je denkt. Maak ook bijvoorbeeld je eigen make-up watjes van zacht katoen. Ook deze kun je telkens opnieuw wassen.

Hoe jij de wereld kunt redden 5

8. Doe langer met je kleding

Klinkt misschien gek om te horen van iemand met een kleding webshop. Maar echt, koop minder kleding en doe langer met je huidige kleding. Ga dus vooral niet met de fashion trends mee die eigenlijk niet bij jou passen en ze alleen koopt omdat het “in” is. Koop kleding van eco-friendly materialen en die op een vriendelijke manier zijn geproduceerd. Deze kledingstukken zijn qua kwaliteit ook vaak een stuk beter, waardoor je er automatisch langer mee kan doen. Heb je kleding die je echt niet meer past of niet mooi vind? Geef ze dan aan iemand in jouw familie of vriendenkring om ze daar een nieuw leven te geven. Of verkoop ze via internet, maar let wel weer op de co2 uitstoot bij het verzenden van pakketten! Koop ook eens kleding die niet nieuw is, maar kijk eens bij de locale kringloop winkel. Daar zijn ook echt schatten te vinden soms! Als je dan echt niet weet waar je je eco-friendly kleding kunt kopen, dan kun je altijd hier op MOMOKOstudio in de webshop kijken natuurlijk 😉

Wat doe jij om te wereld een beetje te redden?

Liefs,
Monique van MOMOKOstudio

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNederlands