Wat is postcrossing?

Ongeveer 3 maanden geleden begon ik met Postcrossing. Mijn vriend had mij al eerder hier over getipt aangezien mijn schoonmoeder dit ook doet. Maar pas 3 maanden geleden besloot ik een account aan te maken en ik kan nu niet meer stoppen zó verslavend dat het is! Wil jij weten wat Postcrossing is? Lees dan alles daar over hier onder in het artikel.

Wat Postcrossing in?

Postcrossing is eigenlijk, heel simpel uitgelegd, het versturen en ontvangen van ansichtkaarten van over de hele wereld. Zo krijg je van allerlei mensen die je niet kent een kaart thuis gestuurd en andersom, jij stuurt mensen die jij niet kent een ansichtkaart vanuit het land waar jij woont. Niks geen e-mails of chatten via verschillende apps, maar gewoon een ouderwets leuk kaartje thuis gestuurd krijgen!

Wat is postcrossing?

Hoe werkt Postcrossing?

– Als eerste maak je een account aan op Postcrossing.com. Dit is helemaal gratis en is super makkelijk om te doen. Je kunt een foto van jezelf toevoegen of als je liever wat meer anoniem wilt blijven, een andere afbeelding.
– Vul je adres in en zorg er voor dat hij op de juiste manier is opgebouwd en schrijf ook zeker het land onder jouw adres. Dit maakt het zo makkelijk mogelijk voor de ander die een kaart naar jou gaat versturen. Jouw adres is voor niemand zichtbaar, alleen voor degene die jou een kaart gaat sturen. Dus daar hoef je je echt geen zorgen over te maken!
– Nu kun je ook kiezen of je post wilt ontvangen en versturen binnen in jouw eigen land. Zelf heb ik dit uitgeschakeld omdat ik liever kaarten vanuit andere landen wil ontvangen.
– Schrijf een stukje in jouw profiel wie jij bent, wat je hobby’s zijn en misschien ook wel wat voor soort kaarten jij het leukste vind om te krijgen. Je kunt geen eisen stellen aan de kaart die je ontvangt, maar je kunt anderen wel helpen met het uitzoeken voor jouw perfecte kaart. Misschien wil jij wel een typisch toeristische kaart hebben of juist iets wat niet per sé met het land te maken heeft, maar meer met jouw hobby’s.
– Als je alles bij jouw profiel hebt ingevuld, kun je via de homepage een kaart versturen. Klik onder jouw profielfoto op “Send a postcard”. Klik verder en je hebt het adres en de info ontvangen van jouw eerste bestemming!
– Zoek een mooie kaart uit van jouw kaarten collectie of koop er nog een in de winkel. Schrijf er bijvoorbeeld op wat voor weer het vandaag is, wat jou vandaag blij heeft gemaakt of wat leuke dingen zijn om te doen bij jou in de buurt. Eventueel kun je je kaart nog versieren met stickers, washi tape of een kleine tekening. Maak er iets moois van wat jij zelf ook graag zou willen ontvangen! Vergeet trouwens ook zeker niet de bijgeleverde Postcard-ID op de kaart te schrijven. Hier mee kan de ontvanger jouw kaart registreren als “ontvangen”.
– Plak een internationale postzegel in de hoek en schrijf het adres op de kaart. Vind je het lastig om dit op te schrijven? Dan kun je het adres ook uitprinten. Soms zitten er namelijk best lastige adressen tussen. Zelf schrijf ik ze altijd op, omdat ik dit persoonlijker vind staan dan een uitgeprint adres.
– Doe de kaart nu zo snel mogelijk op de post. Dit kan gewoon in de oranje brievenbussen of op een PostNL punt.
Hurray! Dit is de tekst die je te zien krijgt in een mailtje dat je krijgt als jouw verzonden kaart is aangekomen! Super leuk! Vaak zet de ontvanger er nog een lief bedank berichtje in naar jou.
– En omdat jouw verzonden kaart nu is aangekomen, krijg jij weer een kaart terug van iemand die jij totaal niet kent, uit een land dat nog een verrassing zal zijn! Dus wacht zeker op een leuk kaartje in jouw brievenbus!
– Als jij nou een kaartje hebt gekregen, dan kun je die via de homepage van de website registeren en een berichtje sturen naar de persoon die hem gestuurd heeft. Heb je je berichtje verstuurd, dan kun jij de profiel bekijken van die persoon. Leuk om zo de persoon achter de kaart te leren kennen!

Wat is postcrossing?

Is Postcrossing duur?

Laat ik het zo zeggen, het is niet goedkoop. Maar je kunt het zo duur maken als dat je wilt. Je hebt veel verschillende kaarten in verschillende prijsklassen. Zo kun je 1 kaart kopen voor €1,50 of duurder, maar de meesten kopen kaarten voor €1 of goedkoper. Als je ze in de winkel koopt heb je niet altijd heel veel keuze, maar heb je geen verzendkosten die je soms wel bij een webshop hebt.
Ook heb je natuurlijk postzegels nodig. Je kunt de normale nederlandse postzegels gebruiken, maar dan moet je er wel een waarde van €1,65 op plakken. Zelf raad ik aan om dus de gewone internationale postzegels te kopen, al heb je dan wel minder keuze in verschillende mooie postzegels. Ook kun je je postzegels kopen bij Postzegelsmetkorting.nl. Hier kun je oudere postzegels kopen die samen een waarde hebben van €1,65, maar je betaald er minder voor. Zo kun je bijvoorbeeld een pakket kopen voor 10 brieven voor maar €14,85. Je hebt dan geen keuze in de soort postzegels, maar het maakt het wel een heel stuk goedkoper!

Wat is er leuk aan Postcrossing

– Je hebt elke keer weer een kleine verrassing in de brievenbus! Sommige mensen schrijven hele verhalen (zoals ik dat doe) en vertellen je over hun vakantie of over de plek waar zij wonen. Anderen schrijven een kleine tekst met de hoop dat je de kaart leuk vind. Ook versieren vele mensen hun kaarten met bijvoorbeeld stickers, washi tape of een kleine tekening.
– Het is ook super leuk als je postzegels verzameld, maar ook zeker leuk als je dat niet doet. Er zijn zo veel verschillende soorten postzegels, sommigen nog mooier dan de ander!
– Omdat je in je profiel kan neerzetten wat voor soort kaarten jij het liefste zou willen ontvangen, krijg je vaak ook echt kaarten die bij jou passen. Mensen zoeken de kaart uit die zij het beste bij jouw profiel vinden passen. In een simpele kaart zit dus eigenlijk heel veel aandacht en liefde om de ontvanger blij te maken. En niet alleen is dit leuk om te krijgen, maar ook om dit zelf te doen voor de mensen die jij een kaart stuurt. Zelf ben ik per kaart soms wel een half uur bezig, omdat ik hun profiel goed doorlees, een kaart uitzoek, bedenk waar ik over zal schrijven en de achterkant van de kaart versier met allerlei leuke dingen.
– De leuke reacties als jouw verstuurde kaart is aangekomen. Als de ontvanger jouw kaart registreert op de website, kunnen ze een berichtje achter laten voor jou. Ze bedanken je voor de mooie kaart of hebben een reactie op iets wat jij hebt geschreven naar de ontvanger. Zo heb ik wel eens wat tips gekregen voor boeken die ze mij aanraadde. Super leuk!

Wat is postcrossing?
Dit zijn wat oude nederlandse postzegels die ik op dit moment gebruik voor het versturen van de kaarten. Deze postzegels heb ik besteld bij postzegelsmetkorting.nl

Wat is er minder leuk aan Postcrossing

– Het kan soms een beetje prijzig worden als je veel kaarten wilt sturen en daardoor ook ontvangen. Het is helaas niet echt een goedkope hobby. Daarom is het soms handig om tijdelijk even te wachten met nieuwe kaarten versturen tot je weer een budget hebt.
– Soms komen jouw verstuurde kaarten niet aan. Als jouw verstuurde kaart na 60 dagen nog niet is aangekomen, wordt hij geregistreerd als “Expired”. Komt hij binnen een jaar toch nog aan, dan kan hij wel nog gewoon geregistreerd worden door de ontvanger. Maar het kan ook zo zijn dat je kaart helemaal nooit aan komt. Super jammer natuurlijk van het werk en het geld dat er in zit, maar helaas kan dit altijd gebeuren. Wel krijg je na 60 dagen weer een plekje vrij om toch een nieuwe kaart te kunnen sturen.

Waar haal je de leukste kaarten?

Uiteraard verkoop ik zelf ook kaarten in de webshop die je voor Postcrossing kunt gebruiken, dit assortiment zal in de loop van de tijd nog uitbreiden. Ben je op zoek naar nog meer kaarten? Kijk dan in dit nederlandse topic met verschillende webshops.

nl_NLNederlands